Ετήσια εξέταση - πιστοποιητικά υγείας

 

09-09-2010 

 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ – Πιστοποιητικά υγείας

 

Όταν παιδί σας φθάσει σε ηλικία εκπαίδευσης και είναι έτοιμο πλέον να πάει στο νηπιαγωγείο, θα σας ζητηθεί από τον σχολικό σας οργανισμό, ιατρική βεβαίωση για την υγεία του παιδιού σας.

Η συνηθισμένη διαδικασία είναι να το ζητήσετε από τον παιδίατρο σας. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι την ιατρική βεβαίωση θα τη δώσει ο παιδίατρος χωρίς να εξετάσει πρώτα το παιδί τους, γιατί πιθανώς να το έχει εξετάσει για κάποιο άλλο λόγο (εμβόλιο ή κάποια ασθένεια) πριν από μερικές βδομάδες ή και μήνες.

 

Καλό είναι να γνωρίζει ο γονιός, ότι η εξέταση που ζητείται να γίνει στο παιδί , το πιθανότερο είναι, να μην έχει ξαναγίνει. Η εξέταση που ζητείται είναι εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη εξέταση που μέχρι σήμερα κάνατε. Είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας θα εξετασθεί κατά συστήματα.
Δηλαδή ξεκινάμε με τους

·        σωματομετρικούς δείκτες του (βάρος , ύψος, Δείκτης Μάζας Σώματος –BMI- , περίμετρος μέσης), 
 

·        ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (ΕΡΑ),  
 

·        διατροφικές ανάγκες (αντιμετώπιση αρχόμενης παχυσαρκίας), και συνεχίζουμε με την 
 

·        εξέταση δέρματος, 
 

·        στόματος – δοντιών, 
 

·        αναπνευστικού , 
 

·        κυκλοφορικού - καρδιάς, 
 

·        μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σφυγμών για διάγνωση πιθανής αρρυθμίας, 
 

·        πεπτικού συστήματος και συνήθειες κενώσεων του, 
 

·        ενδελεχή έλεγχο γεννητικών οργάνων και σταδιοποίηση ήβης του (ιδιαίτερα σημαντική σε μεγαλύτερες ηλικίες), 
 

·        έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και του σώματος για διάγνωση πιθανής κύφωσης, λόρδωσης και κυρίως σκολίωσης, αλλά και ηπιότερων μορφών, όπως έσω στροφή κάτω άκρων, βάδισης, υπερελαστικότητας αρθρώσεων κ.ά., 
 

·        έλεγχος όρασης με ανάλογα οπτότυπα καθώς επίσης και έλεγχος δυσχρωματοψίας.
 

Ακολουθούν ερωτήσεις για χρόνια νοσήματα, που πιθανόν ταλαιπωρούν το παιδί, πιθανά χειρουργεία, ερωτήσεις για το αναπτυξιακό, συναισθηματικό επίπεδο, (συμπεριφορά) του παιδιού και πιθανές μικρές ή μεγάλες διαταραχές μάθησης που αφορούν στο προφορικό ή στο γραπτό λόγο.
Επίσης εάν χρειάζεται, θα σας γράψουμε μερικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Εάν, είναι αναγκαίο, θα σας δώσουμε, σκεύασμα βιταμινών και σιδήρου που είναι απαραίτητα για την γρήγορη  ανάπτυξη που παρατηρείται σ΄ αυτές τις ηλικίες.
Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος του βιβλιαρίου για τα εμβόλια και χορήγηση οποιοδήποτε εμβολίου που πιθανώς, να εκκρεμεί.

Όπως καταλαβαίνετε αυτή η εξέταση γίνεται μόνο σ’ αυτό το στάδιο ηλικίας και επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε χρόνο (ετησίως) από το ιατρείο μας και γι’ αυτό την αποκαλούμε ετήσια εξέταση, (σε συντομία ετεξ), είτε ζητηθεί από το σχολείο σας, είτε όχι.
Δεν γίνεται ποτέ στο σύνολό της, όταν το παιδί έρχεται για εξέταση κάποιου προβλήματος ή για τον καθορισμένο του εμβολιασμό.
Είναι μία ΕΙΔΙΚΗ εξέταση, που απαιτεί χρόνο και ιδιαίτερο ταλέντο από τον εξετάζοντα, για να ανακαλύψει μικρές παραλλαγές του φυσιολογικού, γιατί τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, το πιθανότερο, να τις έχει ήδη επισημάνει, ο ίδιος ο γονιός. Οτιδήποτε παθολογικό διαπιστώσουμε και χρήζει παραπομπής σε ειδικό ιατρό, θα σας το ανακοινώσουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που σας ζητάμε να εξετάσουμε το παιδί σας, προτού σας δώσουμε ενυπόγραφα, το πιστοποιητικό εξέτασης που σας ζητά το σχολείο. Και πιστέψτε μας, παρότι επιβαρύνεστε οικονομικά με μια επίσκεψη, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο για το παιδί σας. Σε περίπτωση που έχουμε εξετάσει το παιδί σας μ’ αυτό τον τρόπο και έχει περάσει χρονικό διάστημα, που πλησιάζει τον χρόνο, παρακαλούμε να επανέλθετε εκ νέου.  Βεβαίως σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες βεβαιώσεις και για άλλους σκοπούς, (κολυμβητήρια, αθλητικές δραστηριότητες, κατασκηνώσεις), θα σας τις χορηγήσουμε, χωρίς να χρειασθεί να εξετάσουμε εκ νέου, το παιδί σας.

Παρόλο που αυτή η εξέταση καλύπτει γενικά, όλα τα συστήματα του παιδιού, το υπουργείο παιδείας, ζητά τα τελευταία 1-2 χρόνια και βεβαιώσεις υποειδικοτήτων, όπως παιδοοθφαλμιάτρου, παιδοκαρδιολόγου , παιδοδοντιάτρου, που πρέπει να σας τις χορηγήσουν, οι ίδιοι.
Προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι καθαρά, ζήτημα της πολιτείας.

 

Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας

 

 

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΠΜ
2102913533

 

Share this:
Tags:

Μάριος Ανδρέου - Παιδίατρος
Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας

Ο Μάριος Ανδρέου είναι Παιδίατρος από το 1995. Απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών με 6ετή υποτροφία από το Βοστάνιο Ίδρυμα Μυτιλήνης. Έλαβε πρώτος ειδικότητα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Αγία Σοφία. Με συνεχή και δυναμική παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια, όσο και σε πλήθος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί έναν από τους πλέον μάχιμους παιδιάτρους στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!